De Alsemlaan in de zon!

Begin april begon een nieuw project voor Uitonsdak. Het dak van de het appartementencomplex aan de Alsemlaan te Oud Gastel kreeg zonnepanelen!

Het ontwerp was klaar en goedgekeurd. Hier voor zijn tekenaars, huisinstallateur en de netbeheerder al weken bezig geweest met de voorbereiding. In alle vroegte begon de installateur met het afzetten van de omgeving voor de hijskraan. Die wordt gebruikt om de materialen omhoog te hijsen, zodat alles makkelijk kan worden uitgestald.

Hijsplan

Voordat dit kan en mag gebeuren, moet er een hijsplan zijn gemaakt. Hierin staat precies omschreven hoe en waar de kraan moet staan en welke veiligheidsregels er gelden. Ook staat hierin waar de materialen het beste op het dak gezet mogen worden.

Speciaal frame

Omdat het om een plat dak gaat, is er een speciaal onderstel nodig. Zonnepanelen werken beter als ze schuin gemonteerd zijn. Daarom heeft het frame opstaande schuine zijden.

De monteurs bevestigen het onderstel op de dakbedekking. Het frame wordt volgens tekening op het dak gelegd. Ook wordt alles goed vastgeketend om te voorkomen dat de panelen kunnen bewegen. In fases worden de panelen verdeeld over het frame. We klikken ze met speciale haken aan het frame. Op de Alsemlaan liggen 68 panelen. Elk paneel heet een vermogen van 455 Wp. Een paneel levert jaarlijks 400 watt.  Het is daarmee een van de kleinere productielocaties van Uitonsdak. Ter vergelijking: op de Vliedberg liggen er nu zo’n 262.

De omvormers en kabels

De opgewekte stroom leiden we naar de omvormer. Omvormers zorgen ervoor dat de opgewekte stroom geschikt is voor levering aan het elektriciteitsnet. Om de stroom daar te krijgen, zijn meters kabel nodig langs de frames, naar de omvormers en van de omvormers naar de elektriciteitsmeter in het gebouw. Voor dit project is meer dan 500 meter kabel gebruikt.

Aansluiting

De zonnepanelen worden via de omvormer aangesloten op de meterkast van het gebouw, de algemene meter. Die is weer verbonden aan het elektriciteitsnet. Omdat de aansluiting nu niet alleen stroom levert aan het gebouw, maar ook zonnestroom levert aan het net moet die worden aangepast. Daar zijn twee partijen voor nodig: de huisinstallateur en de netbeheerder. Dit alles moet klaar zijn als de installatie wordt aangezet

Oplevering en keuring

De hele montage neemt zo’n drie weken in beslag. Als alles geplaatst is en kan worden aangesloten, komt er een inspecteur langs om alles na te lopen en te keuren. Als alles goed is, kan na deze veiligheidskeuring de installatie aan. De oplevering staat gepland voor de week van 2 mei.

De zonnepanelen op het dak van de Alsemlaan wekken straks zo’n 26.230 kWh per jaar op. Dit staat gelijk aan het jaarlijks stroomverbruik van ongeveer 7 huishoudens met 4 personen. Het is een besparing van 12.065 kilo CO2 uitstoot.